Rasstandaard

 

 

Algemene verschijning van een Sheltie

De Shetland Sheepdog, kortweg Sheltie, oogt sierlijk en alert. De Sheltie moet er symmetrisch uitzien, geen enkel deel buiten proportie van de hond. De zachte uitdrukking is een van de kenmerken van de Sheltie. Het lichaam is niet te kort, met diepe borst. Ribben goed gewelfd. Rug is recht met licht gewelfde lendenen. Matig lange benen met sterke botten. Vrij lange hals.

Bovenstaand afgebeeld, een sheltie met een vrij lange en sierlijke hals

 

De Kleuren van de Sheltie:

Sable Shelties

hebben elke kleurnuance tussen goudkleurig en licht mahoniekleurig, warm van tint met effen of zwarte haarpunten.

 

Driekleur Shelties

worden het liefst gezien met een diepzwarte vacht op het lichaam, met voorkeur een warme tanaftekening op het lichaam, gezicht en poten. Een roestbruine gloed is hoogst ongewenst.


Zes driekleuren uit 1 familie, v.l.n.r.: Van links naar rechts: Dawnville Queen of Spades, haar nestbroer Dawnville Quick On The Draw, hun moeder Ch.Dawnville Tri 'n Stop Me, 'Maggie's dochter Dawnville Looking For Trouble en haar nestbroer Dawnville Living legend. Op de voorgrond ligt de zoon van Queen of Spades: Dawnville You've Gotta Be Kidding.

 

Een diepzwarte vacht, en ook de warme tanafteking ontbreekt hier niet op het hoofd en op de achterpoten. Op de voorpoten zit wat weinig tan.Driekleur, Sable, Blue Merle & Driekleur
 

Blue merle Shelties


Hierboven allemaal verschillende blue merles afgebeeld
 

 Blue merles worden het liefst gezien met een helder zilverkleurige blauwe vacht, met zwarte vlekjes. Bij voorkeur een warme tanaftekening. Het ontbreken van deze tanaftekening wordt toegestaan. Witte platen op het lichaam zijn hoogst ongewenst.
 

 

Er zijn verder nog de kleuren zwart/wit en zwart/tan. Witte aftekeningen mogen (behalve op black and tan). Op de borst en kraag, poten en het puntje van de staart. Witte aftekening wordt wel geprefereerd (behalve op black and tan), afwezigheid van deze witte aftekeningen zijn niet benadelend. Witte vlekken of platen op het lichaam zijn hoogst ongewenst.

 

Hoofd en schedel

 

Vlakke, matig brede schedel, lichte stop. De snuit en schedel zijn even lang. Het hoofd is verfijnd en de vorm lijkt zowel van opzij als van boven gezien op een stompe wig, die van de oren naar de neus toe stomper wordt. Ogen zijn middelmatig groot, amandelvormig en donkerbruin (bij de blue-merles zijn blauwe ogen toegestaan). De oren zijn klein, matig breed bij de aanzet, staan vrij dicht bij elkaar boven op de schedel en tippen. Schaargebit.
 

 

Ogen

van middelmatige grootte, schuin gezet en amandelvormig. Liefst donkerbruin, bij blue merles mogende blauw en bruin zijn met blauwe of bruine vlekken.
 

Schuin geplaatste amandelvormig donkere ogen, bij een sable sheltie

Een mooi donker bruin oog bij een driekleur sheltie
 
Een blauw blue melre oog, met een plekje bruin.

 

 

Staart

De staat van een Sheltie moet lang zijn, met staartwervels die puntig toe lopen, tenminste tot de sprong reikend, laag gedragen. De staart is overvloedig van haar voorzien. De staart mag nooit geknikt zijn.

Onder: Twee foto's van shelties met overvloedige beharing op de staart, zeer lange staarten. Links: laag gedragen

 

 

Voeten

Ovaal. Voetzolen van goede eeltkussens voorzien. De tenen zijn gebogen en staan dicht bij elkaar.

 

 

Gangwerk

Een sheltie moet lenig, sierlijk en met stuwing uit de achterhand lopen. De sheltie moet met zo min mogelijk inspanning een zo groot mogelijk oppervlak van van de grond beslaan. Wat niet toegestaan wordt in het gangwerk is lin telgang lopen, breien, rollen of een stijf gangwerk.

 

 

 

 

Vacht

De bovenvacht moet Lang, hard en recht zijn, de ondervacht moet zacht zijn. Zachte vachten zijn hoogst ongewenst.

Schofthoogte

Ideale hoogte van een Reu is 37,5 cm (14,5 inch) en de ideale hoogte van een Teef is 35.5 cm (14 inch). De hoogte mag 2,5 cm hoger of lager zijn dan hierboven staat aangegeven.

 

Het karakter van een Sheltie

Intelligent, Trouw, Intuļtief, Terughoudend tegenover vreemden, Waakzaam, Zacht, Aanhankelijk